05 Ogos 2010

tips mengatasi putus cinta

Kembali kepada-Nya
-banyak kan beribadah termasuk melakukan amalan sunat,,luangkan lah lebih masa dengan nya..

Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan allah
-Anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada allah dan ada hikmah disebalikny..
Sesungguhnya allah tidak menurunkan ujian jika hamba-nya tidak mampu untuk menanggung-nya..bersabarlah..

Meminta nasihat ibu bapa atau orang yang terdekat
-Ibubapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita..Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibubapa,,sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik..Jangan pendamkan didalam hati,,nanti semakin merana diri..

Buang semua tentang sidia
-Jika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua,,letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya..Buang nombor sidia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda..

sibukkan diri
-Lakukan apa-apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda..Supaya anda tidak terlalu memikirkannya..Sekiranya ada aktiviti,,libatkan diri..Insyaallah..Dengan ini boleh mengurangkan kesedihan yang melanda..

Muhasabah diri
-Jangan ikutkan perasan,,terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda..Ada yang lebih baik menanti anda..Insyaallah..

Bekawan dengan ramai orang
-Janganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul..Namun,,kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah..Menambah kenalan adalah baik dalam menggukuhkan ukhwah..Disamping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit..

DENGAN PERKONGSIAN INI,,DIHARAPKAN SERBA SEDIKIT DAPAT MEMBANTU MUSLIMAH SEKALIAN YANG MUNGKIN MENGHADAPI MASALAH PUTUS CINTA..
SEKALI LAGI DIINGATKAN..BERCINTA TANPA IKATAN YANG SAH ADALAH HARAM..KESANNYA SEPERTI INI,,PUTUS CINTA..AKHIRNYA DIRI SENDIRI YANG MERANA..
AYUH MUSLIMAH..BANGKITLAH DENGAN KEKUATAN DIRIMU..CINTA MANUSIA BUKANLAH SEGALANYA,,TETAPI CINTA KAPADA ALLAH IALAH CINTA YANG HAKIKI..SAMPAI SUATU KETIKA DENGAN ADANYA CINTA TERHADAP-NYA..SEMOGA DIA AKAN MENJODOHKANMU DENGAN LELAKI YANG MENCINTAIMU UNTUK MENDAPAT KEREDHAAN-NYA..Aminnn..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan