03 Jun 2011

siapakah yang akan membahagiakan kita..??

Bismillahi minal Awwali wal Akhiri ..

Allahlah yang akan membahagiakan kita. Tetapi mungkinkah Allah akan membahagiakan kita kalau kita tidak mahu dibahagiakan ?. Dalam salah sebuah firman-Nya, Allah menerangkan bahawa Allah tidak akan merubah nasib manusia selama manusia itu tidak mahu ...merubah nasibnya sendiri.
Maka dari itu kita mesti siap merubah diri untuk hidup bahagia sebelum Allah merubah diri kita. Allah akan mengabulkan kehendak kita jika memang menginginkan kehendak tersebut.

Bagaimana caranya agar kita bahagia ...?...
Pertama kita mesti ridha terhadap keadaan kita saat ini. Kita ridha terhadap apa sahaja yang kita miliki saat ini. Kita ridha dengan apa yang ada. Kita ikhlas dengan apa sahaja yang ditentukan oleh Allah untuk kita pada saat ini. Bisakah kita melakukan ini ?. Ini sangat penting sekali sebagai permulaan kita untuk melangkah kepada harapan yang lebih jauh.
Tanpa keridhaan maka hidup kita akan merana. Hidup kita akan susah. Karena kita akan senantiasa melihat kepada apa yang kita tidak miliki. Kita terlupa bahwa kita sudah banyak memiliki namun kita tidak memanfaatkannya. Banyak orang yang tidak memiliki apa yang kita miliki, namun kita sia-siakan begitu sahaja. Ini sama dengan orang yang tidak pandai mensyukuri nikmat. Gajah di pelupuk mata tidak nampak, kuman di seberang lautan nampak. Ini suatu penyakit. Jika kita tidak ridha dengan apa yang Allah berikan kepada kita saat ini, maka sukarlah kita akan mencapai kebahagiaan. Ridha dengan keadaan saat ini adalah kunci untuk meraih kebahagiaan-kebahagiaan yang lain.
Dengan keadaan ridha ini kita akan mendapatkan ketenangan. Dengan ketenangan inilah fikiran kita akan bekerja dengan baik. Kesehatan kita pun akan membaik. Masa depan pun akan terlihat cerah. Dari sinilah Allah akan membuka pintu kebahagiaan yang luas.
Hindari keluhan-keluhan dan ratapan-ratapan. Tukarlah dengan kesyukuran-kesyukuran dan senyuman-senyuman. Insya Allah Tuhan akan menambah kebagiaan kepada kita...
Semoga Bermanfaat dan Penuh Kebarokahan dari Allah .. amin .....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan